Yme Stamppotdag 2023- Scheveningen

De Yme Stamppotdag van Het Projectmanagementbureau BV was een groot succes en zorgt voor een nieuwe traditie binnen het bureau!

In 2021 zijn in2Contracts en Yme Projects & Contracts, samengegaan in Het Project-managementbureau. Yme Projects & Contracts was vernoemd naar de grootvader van Het Projectmanagementbureau partner Peter Regtering: Yme Lukas Feitsma. Yme Lukas Feitsma was een verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog.

Zowel Yme Projects & Contracts en nu het gezamenlijke bedrijf Het Projectmanagementbureau BV (Het PMB) zijn gestoeld op dezelfde normen, waarden en inzet als deze held.

Op 16 maart 2023 is dan ook de eerste Yme Stamppotdag onder de vlag van Het PMB georganiseerd. Dit vond heel toepasselijk plaats in het nationaal monument Oranjehotel te Scheveningen.

Cel 601- de dodencel

Met een opkomst van ruim 30 opdrachtgevers, oud-collega’s en business partners werd het een bijzondere en geslaagde bijeenkomst die uiteraard navolging krijgt in 2024, op 16 maart natuurlijk! De feedback van de aanwezigen was louter positief en lovend waarbij men onder de indruk was van het verhaal van Yme Lukas Feitsma. We noteerden uitspraken als: “Door het verhaal van de grootvader van Peter kreeg de bijeenkomst en het bezoek aan de tentoonstelling opeens een bijzondere lading” en “Wat een mooie traditie en eerbetoon aan Yme”.

Tijdens deze middag/avond genoten wij niet alleen samen met de aanwezigen van een bord stamppot maar werd voorafgaand door stafmedewerker Hans Gramberg van stichting Nationaal Monument Oranjehotel een kort verhaal over de locatie verteld. Vervolgens kon men het museum bezoeken en stilstaan bij helden als Yme Lukas Feitsma en de vrijheid vieren, zoals op 15 maart bij de provinciale verkiezingen, die wij aan mensen zoals Yme Lukas Feitsma en alle nieuwe helden van nu te danken hebben. 

Wij kijken terug op een geslaagde middag/avond en danken alle aanwezigen voor hun komst. 16 maart is en blijft Yme Stamppotdag.

Ter achtergrond het verhaal van Yme Lucas Feitsma:

Op 16 maart 1942 werd Yme Lukas Feitsma door maar liefst 5 gewapende SS’ers en een hoofdman opgepakt in zijn eigen huis. Maar voordat hij meeging, wist hij het voor elkaar te krijgen om nog snel met zijn gezin stamppot te eten. Yme Lukas Feitsma werd na wat rondzwervingen gevangengezet in het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen in cel F747. Op de foto ziet u een exacte replica van de cel waarin hij verbleef. Cel F747 was een dodencel. Na een schijnproces werd Yme ter dood veroordeeld. Door eindeloos geloof in een goed einde, onmetelijke doorzettingsvermogen en slimheid heeft hij alle ontberingen miraculeus overleefd. Cel F747 bestaat nog steeds in het Nationaal Monument Oranjehotel. In deze cel heeft Yme twee beloftes aan zichzelf gedaan. De eerste was het afzweren van de seinsleutel omdat hij daardoor gevangen was genomen. De tweede was de belofte aan zichtzelf dat als hij dit zou overleven elke 16 maart stamppot zou eten. Tot aan zijn dood in 1991 heeft hij dat gedaan. Met de oprichting door zijn kleinzoon Peter Yme Regtering van Yme Projects & Contracts werd de traditie om op 16 maart stamppot te eten weer in ere hersteld. Vanaf dat moment is de Yme Stamppotdag weer een feit.