De twee ondergrondse parkeergarages Lammermarkt en Garenmarkt in Leiden waren het antwoord op de doelstelling om kwalitatief hoogwaardige en voldoende parkeerplaatsen te bieden in het centrum van Leiden. Leiden stond in 2015 nog bekend als een stad waar je vooral erg moest zoeken naar een parkeerplaats. Er waren pleintjes waar je kon parkeren maar een vrije parkeerplek was moeilijk vindbaar. Met de twee nieuwe parkeergarages in het centrum moest het zoekverkeer verminderen, maar ook een grote kwaliteitsslag worden gemaakt.

Parkeergarage Lammermarkt

Om de parkeergarages te realiseren koos de Gemeente Leiden voor een Design, Buile & Maintain – contractvorm waarbij zowel het ontwerp, de bouw als het onderhoud door één opdrachtnemer worden uitgevoerd. Beide parkeergarages zijn ontworpen en gebouwd door de combinatie Dura Vermeer – Besix en zijn aansluitend aan elkaar gebouwd.

Parkeergarage Lammermarkt heeft 525 parkeerplaatsen en is in april 2017 in gebruik genomen. Direct aansluitend is gestart met de bouw van Parkeergarage Garenmarkt. De Parkeergarage Garenmarkt heeft 425 parkeerplaatsen en is in februari 2020 geopend.

Parkeergarage Lammermarkt ligt aan de noordzijde van de binnenstad, naast Molen De Valk. JHK Architecten heeft in samenwerking met de combinatie Dura Vermeer – Besix het ontwerp gemaakt voor de parkeergarage onder de Lammermarkt. De cilindrische vorm van de garage vormt niet alleen de basis voor een gebruiksvriendelijke parkeergarage, de compactheid van het volume minimaliseert ook de overlast voor de monumentale bebouwing eromheen. In een spiraal rijdt de automobilist naar beneden en komt daarbij vanzelf een lege parkeerplek tegen. Er is dus geen zoekverkeer.
De Lammermarkt heeft zeven ondergrondse lagen en een diepte van 22 meter; de diepste parkeergarage van West- Europa!

Parkeergarage Garenmarkt

Parkeergarage Garenmarkt ligt aan de zuidkant van de binnenstad in het verlengde van de zuidelijke invalsroute Lammenschansweg voor autoverkeer vanaf onder meer de A4. De parkeergarage is grotendeels gesitueerd onder een plein dat oorspronkelijk als parkeerterrein in gebruik was. Architectenbureau Studio VVKH ontwierp de Garenmarkt als een ovaalvormige garage. Die vorm, vergelijkbaar met een schaatsbaan, biedt een optimaal gebruik van de parkeerplaatsen en een goede routing. De garage ontleent haar hoogwaardige karakter aan de kolomvrije ruimte, de schuine parkeervakken, het ontbreken van kruisend verkeer, de toepassing van hoogwaardige materialen, voldoende verlichting, deweggewerkte leidingen en een efficiënt verwijzingssysteem.

De Garenmarkt heeft vijf parkeerlagen en is daardoor iets minder diep dan de Lammermarkt.

Bij de parkeergarage Garenmarkt is, separaat van de bouw van de parkeergarage, parallel een ontwerp gemaakt voor de herinrichting van het plein boven de parkeergarage. De herinrichting is grotendeels gelijk met de bouw van de garage afgerond zodat de omgeving minder langdurige hinder zou ondervinden van de werkzaamheden.

Afbeelding
Maaiveld Garenmarkt

Het Projectmanagementbureau verzorgde voor de gemeente Leiden het contractmanagement van beide werken tot en met oplevering, binnen de planning en binnen het budget.

Opdrachtgever: Gemeente Leiden

Geleverde diensten: Contractmanagement

Periode: november 2014- juli 2020