‘Bankje’ Lammermarkt

In de gemeente Leiden heeft Het Projectmanagementbureau een aantal aansprekende projecten helpen realiseren. Naast de ondergrondse parkeergarage Lammermarkt, de inrichting van het plein boven de garage en het vernieuwen van de Valkbrug, is het sluitstuk van de werkzaamheden op deze plek de plaatsing van het ‘bankje’ rondom het noodtrappenhuis. Het door Marseille Buiten ontworpen bankje sluit met zijn ronde vormen goed aan bij de overige ronde elementen op het plein. Onder het bankje is extra led verlichting aangebracht om steunverlichting op het plein in de avond te bieden.

Het plaatsen van de bank heeft een tijd geduurd omdat de functies van het noodtrappenhuis waar de bank omheen is geplaatst, functioneel moeten blijven. In de ‘zwarte doos’ waar het noodtrappenhuis zich in bevindt, zit een luik dat opengaat zodra er een calamiteit in de garage plaatsvindt. Tevens zijn in het gebouwtje de luchtroosters gesitueerd die dienen voor toetreding frisse lucht in de parkeergarage èn voor het op ‘overdruk’ zetten van het noodtrappenhuis bij een calamiteit.

De ‘zwarte doos’ op het plein voor het plaatsen van de bank.

De bank in de eindsituatie.

In juni 2021 is de bank uiteindelijk geplaatst op het plein. Tijdens de afgelopen 3 oktober viering (op 4 oktober) van het Leidens Ontzet is gebleken dat de bank een perfect uitrustpunt is voor vele Leidenaren!

De bank Lammermarkt tijdens Leidens Ontzet 4 oktober 2021.